Wat is PDS of Prikkelbaar Darm Syndroom?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel bekend als Spastische Darm of IBS, is een veel voorkomende kwaal of chronische aandoening die het dagelijkse ernstig negatief kunnen beënvloeden.
De belangrijkste verschijnselen zijn o.a. buikpijn, vaak in combinatie met diarree of verstopping, of soms een afwisseling daarvan. Daarnaast komen tal van andere klachten voor zoals: krampen, winderigheid, opboeren, opgeblazen gevoel in de buik en lusteloosheid.

Hypnotherapie als behandeling voor PDS?

Binnen de hypnotherapie is er een speciale methode ontwikkelt die geheel gericht is op PDS. Het bijzondere hiervan is dat gemiddeld ruim 85% een aanzienlijke verbetering van de klachten ervaart en bij een groot deel verdwijnen ze helemaal.
Deze methodiek is ontwikkelt door prof. Dr. Peter Whorwell van het Academisch Ziekenhuis in Manchester en Micheal Mahony, een vooraanstaande hypnotherapeut . De methodiek wordt ook ondersteund door de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie.

Is het eng?

Tijdens de behandeling leer ik u op een hele speelse manier om onder hypnose uw darm positief te beënvloeden. U krijgt de opname en andere oefeningen mee naar huis om er thuis mee door te gaan. Ik verwacht dan ook een actieve instelling. Hoe meer u oefent hoe beter u voor u zelf en dus voor uw darmen zorgt. Eigenlijk spreken we dan ook liever van een "Darmmanagement Programma"
En nee, eng is het zeker niet. Wellicht even wennen, maar al snel wordt het vanzelfsprekend.

Hoe lang duurt een behandeling?

Het programma bestaat uit 6 tot 13 sessies, gedurende 3 maanden. Het aantal sessies is afhankelijk van de ernst van de klacht.
Soms kan het nodig zijn om voorafgaande aan het PDS programma te werken aan algemene of specifieke problemen. Dit is afhankelijk van uw voorgeschiedenis.

Belangrijk?

Om in aanmerking te komen voor deze behandeling is een verwijsbrief van de huisarts of specialist noodzakelijk. Ik ben lid van de samenwerkende PDS-therapeuten. (www.pds-therapeuten.nl)

voor o.a. Psychotherapie, Burnout en Stress, Relatietherapie, EMDR, Trauma, PTSS, PDS, Hypnotherapie, Rouwverwerking en Coaching.